
Utviklingen av internetthastighet fra modem til fiberoptikk
Det er knapt mulig å forestille seg livet i dag uten Internett. Fra streaming av filmer til å ha arbeidsmøter over video – Internett er fullstendig innvevd i dagens liv. Men internetthastighetene vi er vant til var ikke alltid så raske eller stabile. I denne artikkelen går vi nærmere inn på hvordan internetthastigheten har utviklet seg i Norge; fra de øredøvende dagene med modemforbindelser til landets nåværende ultraraske drift med fiberoptikk. Og hva bringer fremtidens teknologier for oss?
Den moderne tidsalder: Et internett som er tregt (og støyende)
Modemet brukte telefonlinjer for å koble til. Noe som betydde at du måtte velge mellom å bruke telefonen eller internett - begge deler var ikke et alternativ. Dette begrenset bruken - Internett var langt fra så allestedsnærværende som det er i dag. Ikke desto mindre åpnet modemforbindelser en verden av nye muligheter. Og selv med deres lave hastighet, markerte starten på den digitale revolusjonen.
Men det var klare begrensninger. Med en hastighet på 56 kbps, glem videoinnhold og musikkstrømming - disse kom først med bredbåndets bruk. Modemtiden var et viktig kapittel i historien om utviklingen av internetthastighet i Norge. Da bredbånd kom på begynnelsen av 2000-tallet, endret det alt. Plutselig kunne du surfe på nettet. Uten å måtte bekymre deg for å blokkere telefonlinjen, var hastighetene flere ganger høyere enn med et modem. Med hastigheter mellom 1 og 10 Mbps kunne brukere nå laste ned musikk, se videoklipp og til og med spille online spill med venner – noe som tidligere var utenkelig.
I motsetning til modemer, utnyttet bredbånd bredere frekvensbånd, og reserverte mer betydelig "rom" for passasje av mer data på et gitt tidspunkt. Dette ble oversatt til raskere lasting av nettsider og en langt mye bedre opplevelse av internett. Bredbånd satte i gang en ny æra hvor mange flere nordmenn skulle ha stabil og rask internettilgang. Bredbåndstjenester var blant de første som imponerte i Norge, spesielt i urbane områder; andre steder var uniformstjenester fortsatt utfordrende, spesielt i avsidesliggende områder.
På midten av 2000-tallet begynte bredbåndstjenester å tilby raske hastigheter. Samtidig ble disse tjenestene også populære sammen med nettjenester som Skype og YouTube og senere Netflix. Det ble ikke lenger bare brukt til tekst og e-post – det ble en plattform for underholdning, læring og arbeid. Men utviklingen stoppet ikke der – neste steg var fiberoptikk.
Fiberoptisk tach, ikke sant? Snakk om å endre internettopplevelsen? De lysreisende dataoverførende små fibrene kunne bære nettet med hastigheter på flere gigabit per sekund. Yup, yup: i dag lærer optiske fibre oss de raskeste og mest pålitelige websurfingmetodene og har dermed forbedret våre manieristiske måter å bruke surfenettet på. Med fiberoptikk vil du kunne streame filmer i 4K, delta på videokonferanser uten å stamme, og spille online spill uten forsinkelser.
I Norge har fiberoptikk gradvis tatt over som koblingsmetode. Akkurat nå har store byer som Oslo, Bergen og Trondheim godt utbygde fibernett, men det er fortsatt i utvikling i mange landlige områder. Fordelen med fiberoptisk internett er hastigheten (uten tvil, den er veldig rask) og også påliteligheten. Værforhold eller andre ytre faktorer som gjør at forbindelsesforstyrrelser påvirker neppe fiberoptikken.
En annen fordel med fiberoptisk internett er symmetriske hastigheter: opplastings- og nedlastingshastigheter er like høye. Dette kan være en spesiell fordel for folk som jobber hjemmefra som trenger å laste opp store filer eller gjøre videoproduksjon. Selv om fiberoptikk anses som det ypperste i dag innen internetthastighet, er dette fortsatt en teknologi i utvikling. 5G-nettverk rulles ut rundt om i landet og dette vil kunne tilby hastigheter som er lik eller raskere enn det som er tilgjengelig i dag med fiberoptikk. 5G åpner også for nye muligheter innenfor tingenes internett siden flere enheter kan kobles til nettverket samtidig, uten forsinkelser.
Dessuten forskes det på Quantum Internet - en fremtidig teknologi som kan revolusjonere metoden for dataoverføring. Ekstremt sikker, via ultraraske dataoverføringsforbindelser: til og med dette er "år" langt unna. Og det beviser bare at utviklingen av internetthastigheter aldri stopper.
Norge er et av landene i en optimal posisjon til å dra nytte av fremtidens teknologier. Med infrastruktur som allerede er godt tilrettelagt for både fiberoptikk og mobilnett, kan brukere i Norge forvente å være helt i forkant av utviklingen. Fremtiden ser lys ut – hastigheter kan bare bli raskere.
Fra de støyende modemlinjene på 90-tallet til dagens superraske fiberoptikk. Hastigheten på internett har utviklet seg dramatisk på relativt kort tid. Og med kommende teknologier som 5G og kvanteinternett - det er ingen tvil om at fremtiden byr på enda flere spennende fremskritt.